The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.

                                                                               

Els is mama van 2 dochters. Recent heeft haar man haar verlaten. Els voelt zich eenzaam en hulpeloos. Ze kampt met diverse gevoelens: schuldgevoelens, boosheid, angst, verdriet, hoop. Ze stelt zich eindeloos veel vragen: Ben ik niet mooi ? Ben ik niet slim ? Waarom wordt hij verliefd op die ander ? Ik deed zoveel voor hem, waarom ik ... ? Els kan niet meer slapen, ze voelt zich heel moe.

Koen voelt zich onrustig, moe en lusteloos. Hij heeft een verantwoordelijke functie en werkt gemiddeld 10u per dag. Ondanks zijn lange werkdagen, blijven onopgeloste problemen en administratieve taken toenemen. Hij heeft het gevoel dat hij de controle over alles en iedereen kwijt is. Hij piekert hierover, is heel prikkelbaar, kan de slaap niet vatten.

De laatste maanden voelt Mieke zich heel moe, ze heeft geen energie meer, is vermagerd en voelt zich hulpeloos. Zelfs van haar vakantie kon ze niet genieten. Mieke was vroeger een heel actieve en gedreven vrouw. Nu herkent ze zichzelf niet meer. Ze is vlug boos op haar kinderen en heeft het gevoel dat ze niet naar haar luisteren. Ze weet niet hoe het komt en wat ze eraan kan doen.

Sofie is 50 jaar. Ze heeft veel schaamte bij aanmelding. Ze durft haar verhaal aan niemand vertellen uit angst voor de reactie van de ander. Sofie vertelt dat ze twijfelt over zichzelf, dat ze in haar relatie leeft als broer en zus, dat ze bang is dat haar man iemand anders heeft. Bij doorvragen vertelt ze dat ze in haar kindertijd seksueel misbruikt is door haar vader. Een tiental jaar geleden, toen haar dochter dezelfde leeftijd had als zij toen, kwamen de beelden van het misbruik naar boven. De emotionele reacties werden ook getriggerd op momenten dat haar partner haar aanraakte. Sofie kan het niet meer aan dat haar partner haar aanraakt, ze wijst elke aanraking af omwille van de herbelevingen uit haar kindertijd. Ze heeft ook last van nachtmerries en is heel prikkelbaar. 

Jan gebruikt nooit een lift. Hij heeft schrik dat hij zou vastzitten.

Bart heeft last van kortademigheid en hartkloppingen. Drie maanden geleden heeft hij een paniekaanval gehad op de autostrade. Sedertdien heeft hij af en toe een paniekaanval. Bart durft niet meer op de autostrade rijden. Hij blijft het liefst thuis omdat hij zich niet goed voelt.

Carine is een zorgelijk type met een scherp oog voor alles wat mis kan gaan. Haar kinderen zouden kunnen gestoken worden door een bij of ernstig ziek worden of onder een auto komen. Ruzies tussen de kinderen maken haar wanhopig. Ook over haar man is Carine heel bezorgd. Hij rookt en haar grote angst is dat hij longkanker krijgt. Als ze een woordenwisseling hebben gehad, schaamt ze zich hierover en is bang dat hij stiekem een andere relatie aangaat. Carine piekert uren, zowel overdag als ‘s nachts. Wijn helpt goed om haar zorgen te verdrijven.

Naar aanleiding van de aanslagen van 22 maart 2016 in Zaventem en de aanslagen in Barcelona in 2017 werden verschillende mensen begeleid met post traumatische stress klachten (herbelevingen, nachtmerries, vermijden van bepaalde plaatsen die hen aan het trauma doen denken, affectvervlakking, negatieve gevoelens en gedachten, verhoogde waakzaamheid voor mogelijk gevaar, ...).

Een post traumatische stress stoornis kan zich ook voordoen na een verkeersongeval, een suïcide, een aanranding, ...

Kaat is logopediste en moeder van 2 kinderen (14 en 16 jaar). Ze werkt 4/5 om thuis te zijn voor de kinderen. Kaat heeft meer en meer het gevoel dat alles op haar af komt. Zij moet poetsen, boodschappen doen, koken, wassen, ... Ze is continu bezig met haar werk en huishoudelijke taken en heeft geen tijd voor zichzelf. Dit leidt tot spanningen met haar kinderen en partner. Kaat kan de situatie niet meer dragen en stelt zich vragen over de zinvolheid van haar leven.

Er zijn nog tal van voorbeelden. Je kan gewoon ergens vastzitten of niet goed weten hoe je met een situatie moet omgaan. Ook dan kan een babbel, een luisterend oor, het uitwisselen van gedachten verhelderend werken. Kom gerust ook hiervoor eens langs.

Heb je nood aan ondersteuning voor

Emotionele problemen
depressieve gevoelens, stress en burnout, faalangst, negatieve lichaamsbeleving, hyperventilatie, overspannenheid, beangstigende situaties, paniekaanvallen, verwerking van emotionele conflicten zoals bij verlies van een vriend(in), echtscheiding, rouw, trauma, misbruik, ...

Gezins- en/of relatieproblemen
Misschien zit je vast in je relatie met je partner, met je kinderen of ... in jezelf. Misschien zijn er binnen het gezin veel discussies, met je kinderen, met je partner... Je voelt een blijvende spanning, ... een emotionele afstand. Je hebt het gevoel dat je klem zit, dat er geen beweging meer is. En het lukt je niet om deze situatie te doorbreken.

Lichamelijke en psychosomatische klachten
hoofdpijn, maagpijn, buikpijn, concentratieproblemen, duizeligheid, hyperventilatie, hartkloppingen, slaapproblemen, lusteloosheid, moeheid, ...

Gedragsproblemen
agressie, fysiek geweld, obsessief gedrag, pesten of gepest worden, automutilatie (krassen), eetproblemen, roken (drugs) en alcoholmisbruik, ...

Omgaan met bijzondere eigenschappen
perfectionisme, laag zelfvertrouwen, laag zelfbeeld, sociale vaardigheidstekorten, hooggevoeligheid, ...

neem dan gerust contact op voor professionele begeleiding.